Zhodnocení kvality služeb poskytovaných v Dobré čajovně v Teplicích - Bartáková, Veronika; Hůlová, Marie, 1950-; Kořánová, Helena, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Zhodnocení kvality služeb v Dobré čajovně v Teplicích má 2 části: zhodnocení z pohledu zákazníků a zaměstnanců. Zhodnocení výchází z vyplněných dotazníků, vyhodnocuje se pomocí grafů. Většina zákazníků je spokojena se službami, které Dobrá čajovna poskytuje.
Vedoucí práce: Marie Hůlová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses