Životní pojištění a jeho role při řešení potřeb lidí ve stáří - Pirochová, Dagmar (2009)
Tématem této práce je vymezení role životního pojištění při řešení finančního zabezpečení lidí ve stáří. První část je věnována demografickému vývoji a stárnutí obyvatel, následující oddíl popisuje státní důchodový systém, jeho pilíře, nedostatky a možná řešení. Druhá část práce se týká samotného životního pojištění, jeho vymezením, popisem výhod a dělením, na které navazují samostatné subkapitoly tří typů životního pojištění -- důchodového životního pojištění, investičního životního pojištění a kapitálového životního pojištění. Jsou nastíněna vhodná připojištění k těmto produktům a odlišnosti oproti jiným možnostem zajištění na stáří finančního a kapitálového trhu. Práce je zakončena trendy a budoucností životního pojištění na českém trhu.