Daňový systém Francie v době finanční krize - Bušovská, Monika; Láchová, Lenka, 1959-; Láchová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Cílem práce je popis daňového systému Francie v roce 2008 a analýza jeho změn pro rok 2009. V práci jsou využívána nejaktuálnější dostupná data a jsou uvedeny i praktické příklady. Ke zjištění stavu daňového systému je použito metody popisné, následuje analýza jednotlivých změn daňového sytému pro rok 2009 a jejich komparace s rokem 2008. Výsledkem deskripce daňového systému roku 2008 je tvrzení, že v této zemi je vysoké daňové zatížení a daňový systém je značně komplikovaný a nepřehledný zejména díky mnohým výjimkám a podmínkám. Reakcí na negativní změny v ekonomice, které způsobila finanční krize, jsou i změny v daňovém systému pro rok 2009, které vedou nejen k opětovnému zvýšení daňového zatížení práce, ale také k navýšení daňových příjmů Francouzské republiky. Tyto příjmy by měly být použity za účelem zvýšení hospodářského růstu a ke snížení vysokého zadlužení země. Podle OECD včasná reakce tohoto státu na finanční krizi přinese menší ekonomické škody než v jiných evropských státech. Francie by se ovšem měla zaměřit také na snižování vládních výdajů a na posílení konkurenceschopnosti svých firem zejména cestou snižování daňového zatížení práce a omezením sociálních dávek.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; finanční krize; bakalářské práce; financial crises; bachelor's theses