Nákladní lodní doprava na Labi v ČR - Chrustová, Kateřina (2009)
Diplomová práce se věnuje nákladní vnitrozemské vodní dopravě na Labi v ČR. Cílem práce je nastínit její vývoj, analyzovat její výkony a postavení jak ve vnitrozemské přepravě, tak i mezinárodní. Diplomová práce poukazuje na aktuální problémy, se kterými se v současnosti tento obor dopravy potýká. Hlavním problémem je splavnění Labe na regulovaném úseku pomocí výstavby plavebního stupně Děčín, proti kterému se staví ekologičtí aktivisté. Cílem práce je proto také uvedení argumentů odůvodňujících výstavbu jezu, který je důležitý pro rozvoj vnitrozemské vodní dopravy, a na základě poznatků vyvrátit důvody proti jeho postavení.