Analýza a revize reportingového systému pro obchodní službu ve společnosti ING Životní pojišťovna N.V., pobočka pro Českou republiku - Daněček, Jan (2008)
Cílem práce je analýza reportingového systému pro obchodní službu a vedení obchodní služby ve společnosti ING Životní pojišťovna N.V., pobočka pro Českou republiku a navržení doporučení na změnu současného reportingového systému. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První je teoretická a zabývá se především projektovým a procesním řízením. Jelikož reporty obsahují většinou čísla, data, která mají větší či menší vypovídací schopnost, zabývám se v této části i daty a informacemi ve firmě. Druhá část obsahuje praktickou analýzu reportů ve společnosti ING Životní pojišťovna N.V., pobočka pro Českou republiku. Jelikož, tento úkol je ve firmě plánován jako projekt, je k tomuto problému i takto přistupováno v této práci. A tedy tato stať je rozdělena do tří částí: seznam reportů, analýza reportů a navržení doporučení na úpravu stávajícího reportingového systému. Přínosem této práce je podání uceleného pohledu na reportingový systém, týkající se vedení obchodní služby, ve společnosti a podání námětů na změnu současného reportingového systému.