Mandatorní výdaje v ČR, struktura a vývoj - Fuková, Markéta; Urbánek, Václav; Urbánek, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Tato bakalářská práce pojednává o struktuře a vývoji mandatorních výdajů v České republice. V rámci první částí práce jsou mandatorní výdaje začleněny mezi výdaje veřejné a je zde vysvětlen samotný pojem mandatorní výdaje. V druhé části práce jsou postupně charakterizovány základní skupiny těchto výdajů a pomocí tabulek a grafů je znázorněn jejich vývoj. Postupně jsou tedy rozebírány zákonné mandatorní výdaje, ostatní mandatorní výdaje a quasi mandatorní výdaje. U všech zmíněných skupin došlo během sledovaného období 1995-2007 k výraznému nárůstu. Problematický je také podíl mandatorních a quasi mandatorních výdajů na celkových výdajích, který v roce 2007 dosáhl téměř 71 %. Významnou a často diskutovanou oblastí jsou dávky důchodového pojištění. Poslední část práce je tedy věnována těmto dávkám se zaměřením na starobní důchody. Dále je v této části zhodnocen dopad důchodové reformy z roku 2003. Ze srovnání skutečnosti (přijetí reformy v roce 2003) a vypočítaného modelu (kdyby se reforma v roce 2003 neuskutečnila) vyplývá, že tato reforma byla účinná a účet důchodového pojištění se dostal do přebytku.
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses