Konvergence České a Slovenské republiky k EMU srovnání a důsledky - Lorenc, Jan (2009)
Práce popisuje probíhající proces konvergence České republiky a proces proběhlé konvergence Slovenské republiky k Hospodářské a měnové unii Evropské unie a zavedení jednotné evropské měny (eura) v těchto zemích. Přínáší též pohled na možné dopady ze zavedení eura. Zejména se jedná o srovnání a analýzu výhod a nevýhod plynoucích z tohoto kroku. Práce rovněž přibližuje budoucí vývoj v České republice.