Prostorové šetření zadluženosti evropských společností - Wiedová, Zuzana; Marek, Petr; Makovec, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
V této práci je zpracováno prostorové šetření zadluženosti evropských společností za rok 2006 a také za rok 2005 pro účely vzájemného porovnání. Použité poměrové ukazatele finanční analýzy, které byly vypočítány jak za jednotlivé státy a odvětví, tak za Evropskou unii jako celek, jsou: věřitelské riziko, průměrná doba splatnosti úvěru a úrokové krytí. Hodnoty ukazatelů zadluženosti za celou Evropskou unii se pohybují na standardní úrovni. Meziroční srovnání odhalilo pozitivní trend u jednotlivých ukazatelů kromě průměrné doby splatnosti úvěru, která narostla kvůli hojnějšímu čerpání úvěrů evropskými společnostmi pro financování svých aktivit. Mezi nejzadluženější státy patří Itálie, Španělsko a Řecko, naopak výborně si vedou Švédsko, Polsko a také Česká republika. V rámci odvětví se daří především "Těžbě energetických surovin", jeho opak představuje odvětví "Rybolov a chov ryb". Testovaná hypotéza o vzájemné závislosti zadluženosti společností a veřejného dluhu domovského státu ku HDP byla potvrzena na 5% hladině významnosti.
Vedoucí práce: Petr Marek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: finance [obor bakal. práce]; zadluženost; bakalářské práce; debt; bachelor's theses