Ověřování normality rozdělení - Zimmerhaklová, Tereza (2009)
Cílem mé bakalářské práce na téma "Ověřování normality" je podat přehled různých metod ověřování normality, a to jak testů, tak grafických metod, testů normality vyskytujících se ve vybraných statistických paketech a vyzkoušet účinnost testů na náhodně generovaných datech. Důležitost testování normality, jak numericky, tak graficky vychází ze skutečnosti, že mnoho statistických analýz předpokládá normální rozdělení: analýza rozptylu, t-testy nebo vícenásobnou regrese. Testování normality umožňuje učinit závěry na základě šetření výběru pro celou populaci ve vztahu s intervaly spolehlivosti a testy hypotéz.