Specifika podnikání v Gruzii - Šapošnikov, Pavel (2009)
Cílem práce je provest analyzu Gruzie v současnosti, jejích zahraničních vztahu, politického a ekonomického uspořádání. Na základě rozboru poukázát na silné a slabé stránky důležité z pohledu potenciálního investora do nebo na území Gruzie. Tohoto dosáhnout analýzou ekonomických, politických a jiných ukazatelů včetně praktického pohledu a uvedení specifik při investici do země. Práce je ojedinělou zaležitosti, protože v daném období se v literatuře i internetu o malé zemí moc neví a chabé informace jsou velice roztroušené. Přínosem tedy je vytvoření celku, který může sloužit jako relevantní indikátor toho, s čím se investor může setkat při obchodu s Gruzii. 1. Charakteristika Gruzie (Geopolitická charakteristika, ekonomická charakteristika, zahraniční obchodní vztahy, specifické faktory vývoje země, současnosti a obchodních jednání s úřady a soukromými osobami a předpoklad dalšího rozvoje) 2. Prostředí pro podnikání zahraničních subjektů v Gruzii (investiční klima a investiční pobídky, podmínky pro založení a fungování zahraničních podnikatelských subjektů, daňový systém, celní a devizový režim). 3. Možnosti pro investování a podnikání v současnosti (perspektivní obory vhodné pro zahraniční investory, rizika zahraničního investování, konflikt v Abcházii a Osetii, praktická doporučení)