Kríza na medzinárodných finančných trhoch - Varga, Lukáš (2009)
Práce sa věnuje analýze podmínek, které dopomohli ku vzniku současní finanční krize. Skladá se z osmi kapitol. V první části se věnuji pohledu na předcházející typy a modely krizí. Druhá čásť práce pojednáva o průběhu hypotekární kríze USA. Kreditní deriváty a strukturované cenné papíry jsou popsané v třetí části práce. Ve štvrté části rozebírám přechod hypotekární kríze v USA do finanční kríze. Pátá kapitola je věnována přepuknutí do globální finanční kríze a v šesté kapitole popisuji její následní dopady. Závěrečná kapitola je věnována očekávanému budoucímu vývoji krize a odhadu jejího ukončení.