Automobil v podnikání - Urban, Pavel (2009)
Tato práce pojednává o automobilech v podnikání. Automobil i daně jsou neoddělitelnou součástí života téměř každého člověka. Automobil je v daňovém systému ČR podle mého názoru na jedné straně oblastí, která je nejvíce komplikovaná, na druhé straně je nejčastěji používaným nástrojem daňové optimalizace. Z těchto důvodů jsem se ve své práci zaměřil na problematiku automobilu a daní, zejména daní z příjmů. V první části práce jsou vysvětleny některé důležité pojmy -- vlastník, držitel, pronajímatel, nájemce, silniční motorové vozidlo, rozdělení vozidel, jejich klasifikace atd. V této části jsou také vymezeny legislativní východiska, týkající se vozidel. V další části jsou na příkladech vysvětleny možnosti daňové optimalizace -- problematika odpisů, načasování okamžiku prodeje automobilu a vložení automobilu do obchodního majetku. V poslední části se zabývám způsobem zachycení a odpisovaní automobilu z účetního pohledu.