Správa místních poplatků a daně z nemovitostí - Pribulová, Lucie (2009)
Bakalářská práce pojednává o vybírání místních poplatků a věnuje se problematice správě daně z nemovitostí. Analyzovala jsem, jak obec postupuje při vybírání místních poplatků, jakou část příjmů obce tvoří tento zdroj, a fungování v praxi jsem uvedla na příkladu města Česká Kamenice. Zjistila jsem, jakou pravomoc mají finanční úřady při vybírání a vymáhání daně z nemovitostí a jak velký podíl zaujímají tyto příjmy v rámci celkového daňového výnosu. Ukázala jsem vývoj inkasa této daně jak v celorepublikovém měřítku, tak v případě Finančního úřadu v Děčíně. V závěru jsem se zamýšlela nad možností výběru daně z nemovitostí samotnou obcí a zhodnotila jsem, jaké důsledky by z této situace plynuly. Porovnala jsem všechny klady a zápory, které by s sebou změna přinesla a myslím, že posílením pravomocí municipalit by se stal systém výběru daně efektivnějším.