Možnosti a metody řízení kurzového rizika - Schichman, Roman (2009)
Práce se zabývá nástroji, které lze využít k zajištění kurzového rizika s akcentem na zajištění pomocí operace typu outright forward a měnové opce. Cílem práce není snaha o navrhnutí řešení, jakým způsobem komplexně řídit kurzové riziko a devizovou expozici firmy, ale spíše snaha o vystižení vhodných konkrétních instrumentů k zajištění transakční devizové expozice. Kromě literatury zabývající se danou problematikou je k analýze využito také reálných dat z let 2007 a 2008, na kterých je ex post zkoumána výhodnost jednotlivých uvažovaných možností.