Řešení úloh rekreační matematiky jako diskrétních optimalizačních úloh - Verner, Jan (2009)
Práce je zaměřena na diskrétní úlohy lineárního programování a na rekreační matematiku. Cílem této práce je seznámit čtenáře s rekreační matematikou a způsobem formulace úloh rekreační matematiky jako úloh celočíselného lineárního programování. To je názorně demonstrováno na úlohách dvou deskových her, které jsou popsány matematickým modelem a vyřešeny v optimalizačním softwaru MPL. Podstatnou část tvoří rozbor a řešení jedné herní varianty hry Peg solitaire, s kterou je čtenář v práci také seznámen.