Web Analytics Identifikace nových trendů - Slavík, Michal (2009)
Tématem práce jsou nástroje pro analýzu návštěvnosti webových stránek a cílem je identifikace trendů v tomto tržním odvětví i předmětu vědeckého zájmu. V oblasti teorie je cíle dosaženo analýzou dostupné literatury, znalosti z praxe jsou zjišťovány terénním výzkumem, jehož účastníky jsou zástupci tří firem působících v oblasti SEO. Identifikovány jsou tyto trendy: nárůst poptávky po aplikacích Web Analytics, zvyšování zájmu o vzdělávací kurzy, rozšiřování záběru aplikací na měření sociálních sítí a Webu 2.0 a ve sféře výzkumu využití sémantických informací. Práce také nastiňuje principy technik zkoumaných v oblasti Web Usage Miningu: asociačních pravidel, shlukování, sekvenčních vzorů a zobecňování dotazů. Dle výsledků terénního výzkumu projevila praxe největší zájem o techniku shlukování. První dvě kapitoly seznamují čtenáře s oblastí Web Analytics a současnými aplikacemi. Třetí kapitola rozebírá oblasti teoretického zkoumání, pátá kapitola podává výsledky terénního výzkumu. Čtvrtá kapitola upozorňuje na terminologickou nejednotnost v oblasti.