Determinanty úspěchu zemí BRIC na globálním trhu a jejich dopad na světovou ekonomiku - Mareš, Jan (2009)
Akronym BRIC představuje Brazílii, Rusko, Indii a Čínu. V této práci se zaměřuji zejména na Brazílii a Indii. Klíčovým slovem, se kterým se v souvislosti s oběma zeměmi setkáváme nejčastěji, je slovo potenciál. Toto slovo je klíčové i pro tuto práci. Obě země mají celou řadu předpokladů, proč být v budoucnosti lídry světové ekonomiky. V současné době jsou však řazeny mezi země rozvojové, s nízkou úrovní HDP na osobu dle parity kupní síly. Práce se proto zaměřuje na aspekty, které mají významný, ne-li rozhodující vliv na naplnění tohoto potenciálu.