Vztahy USA - Čína 1992 - 2005 (komparace zahraniční politiky za Clintona a Bushe ml. vůči Severní Koreji spolu s rolí Číny v daném vztahu) - Veverková, Martina (2008)
Prvním cílem mé diplomové práce je srovnání přístupů americké zahraniční politiky vůči SK za doby posledních dvou amerických prezidentů, B. Clintona a G.W. Bushe. Metodologie takové komparace je založena na srovnání nejvýznamnějších dokumentů uzavřených nejen mezi USA a SK, ale i během šestistranných rozhovorů, a to od počátku volebního období B. Clintona do roku 2007. Diplomová práce dále zkoumá rozdílnost a výsledky praktické zahraniční politiky USA vůči SK. Druhým cílem diplomové práce je prodiskutovat roli Číny ve vztahu k severokorejským problémům a najít období, kdy se Čína zapojila do šestistranných rozhovorů.