Vztahy USA - Čína 1992 - 2005 (komparace zahraniční politiky za Clintona a Bushe ml. vůči Severní Koreji spolu s rolí Číny v daném vztahu) - Veverková, Martina; Krátký, Karel, 1930-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Prvním cílem mé diplomové práce je srovnání přístupů americké zahraniční politiky vůči SK za doby posledních dvou amerických prezidentů, B. Clintona a G.W. Bushe. Metodologie takové komparace je založena na srovnání nejvýznamnějších dokumentů uzavřených nejen mezi USA a SK, ale i během šestistranných rozhovorů, a to od počátku volebního období B. Clintona do roku 2007. Diplomová práce dále zkoumá rozdílnost a výsledky praktické zahraniční politiky USA vůči SK. Druhým cílem diplomové práce je prodiskutovat roli Číny ve vztahu k severokorejským problémům a najít období, kdy se Čína zapojila do šestistranných rozhovorů.
Vedoucí práce: Karel Krátký
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; zahraniční politika; Čína; diplomové práce; foreign policy; China; master's theses