Burzové fúzie, aliancie a nové finančné trhy vo svete - Hronská, Zuzana (2009)
V mé práci se zaměřím na analýzu forem burzové spolupráce. Teoretickým základem je stručný popis počátků burzovníctví a samotné začátky burzové spolupráce ve světe. Následně se zaměřím na charakteristiku základních atributů některých největších stávajících burzových aliancí ve světe. Pro svojí práci jsem zvolila následující aliance: NYSE Euronext, NASDAQ OMX a regionální spolupráci v rámci řetězce Vídeň-Ľubľana-Budapešť-Praha. U daných aliancí analyzuju formu spolupráce, právní rámec, obchodný systém, vypořádací a clearingový systém a podmínky členství. Analýza základních ukazatelů daných trhů mi poslouží k celkovému zhodnocení efektívnosti burzové spolupráce. Ze všech zmíněných vstupních dát vyvodím všeobecné atributy potřebné pro efektívní burzovou spolupráci.