Implementace BI v softwarové firmě - Janů, Martin; Pour, Jan; Závodný, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Diplomová práce se zabývá implementací nástrojů Business Intelligence do prostředí konkrétní softwarové firmy na podporu řízení výkonnosti podniku. Na základě analýzy podnikové strategie navrhuje model vhodných metrik za použití přístupu Balanced Scorecard. Implementační část prezentuje využití nástroje Cognos 8 BI na vytvoření reportingového systému, který by pravidelně vyhodnocoval potřebné informace z již existujících dat. Práce má dvě části -- teoretickou a praktickou, jejíž obsahem je samotná tvorba reportingového systému. Teoretická část se zabývá architekturou BI systémů se zaměřením na reportingové aplikace. Analyzuje typické použití aplikací podle širšího přístupu CPM, očekávané přínosy ze strany zákazníka a stanovuje, které aplikace je vhodné implementovat ve zvoleném prostředí. Dále se teoretická část zabývá analýzou metodik vývoje IS zaměřených na projekty BI. Stanovuje kritéria výběru, jejich váhy vztažené na konkrétní projekt a určuje zvolenou metodiku, která se použije při implementaci v nástroji Cognos. Praktickou část představuje reportingový projekt, který se zabývá jak samotným procesem vývoje, tak využitím BI aplikace z pohledu uživatele. Podává informace o činnostech, které souvisí s tvorbou systému od fáze úvodní studie až po testování. Rozsahem projektu je úvodní zmapování prostředí, do kterého má být BI zasazeno, analýza již používaných metrik, návrh nových podle konceptu Balanced Scorecard, výběr vhodných metrik pro implementaci a následná implementace v nástroji Cognos za použití více vývojových komponent. Podrobněji představím analytické možnosti prezentačního nástroje Metric Studio a dynamických prvků reportů z uživatelského pohledu. Závěrečné zhodnocení shrnuje kritické faktory úspěchu (CSF), které se objevily na daném projektu.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; Balanced Scorecard; diplomové práce; Balanced Scorecard; master's theses