Vývoj přímých zahraničních investic Visegrádské čtyřky po východním rozšíření EU - trendy v teritoriální a komoditní struktuře - Blažejovská, Martina; Karpová, Eva; Němcová, Ingeborg, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Přímé zahraniční investice(PZI)jsou považovány za nejefektivnější formu mezinárodních kapitálových toků. Pojem PZI je často zmiňován v souvislosti s procesem globalizace, liberalizace a internacionalizace světové ekonomiky. Tato práce se zabývá analýzou vývoje PZI v zemích V4 po východním rozšíření EU se zaměřením na trendy ve vývoji teritoriální a komoditní struktury. Vlastní analýza vývoje PZI vychází z popisu podnikatelského prostředí v jednotlivých zemích V4. V neposlední řadě se práce zabývá efekty PZI, přičemž se soustředí nejenom na kladné aspekty přílivu PZI, ale také na problémy související s tímto přílivem do zemí V4, které se začínají za současné světové finanční a hospodářské krize zřetelně projevovat.
Vedoucí práce: Eva Karpová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses