Aplikace DPH ve sdružení bez právní subjektivity - Juračková, Petra; Svátková, Slavomíra, 1957-; Benda, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Tématem diplomové práce je aplikace DPH ve sdružení bez právní subjektivity. Hlavním předmětem zájmu je sdružení, jehož účastníky jsou fyzické osoby, jež uzavřely smlouvu o sdružení podle občanského zákoníku za účelem vykonávání společné podnikatelské činnosti. Jedná se totiž o případ, který nejlépe odpovídá současné praxi. Práce je členěna do tří kapitol. První kapitola tvoří teoretický základ a poskytuje náhled na obecný právní rámec sdružení bez právní subjektivity obsažený v občanském zákoníku, který je základním východiskem při aplikaci zákona o DPH. Z pohledu DPH se na účastníky sdružení, kteří jsou v postavení plátců daně, vztahují obecná pravidla, ovšem s jistými specifiky. Přes analýzu právní úpravy sdružení bez právní subjektivity obsaženou v zákoně o DPH, jež je tématem druhé kapitoly, se pozornost postupně přesouvá k naplnění hlavního cíle diplomové práce. Vhledem k nedostatečné právní úpravě sdružení bez právní subjektivity obsažené v zákoně o DPH je cílem této práce navrhnout doporučení pro zlepšení stávající zákonné úpravy tak, aby se zvýšila právní jistota plátců daně, kteří podnikají na základě smlouvy o sdružení.
Vedoucí práce: Slavomíra Svátková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses