Metodika Solvency II a dopady na hospodaření pojišťovny - Černá, Eva; Ducháčková, Eva, 1958-; Holá, Miroslava; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Tato diplomová práce se zabývá novým regulatorním režimem v oblasti pojištění, který nese název Solvency II. Cílem práce je seznámení se strukturou nového režimu a zjištění dopadů nových pravidel na hospodaření pojišťovny. Práce je rozčleněna do tří částí, kde první část je zaměřena na historický vývoj regulace na českém území a činnosti orgánu dohledu, druhá část poskytuje porovnání současných pravidel pro výpočet solventnosti s navrhovanou koncepcí a také obsahuje stavební prvky nové metodiky. Koncept Solvency II je inspirován novými pravidly pro banky Basel II, a proto jsou u těchto metodik zkoumány shodné a odlišné rysy. Ve třetí části práce jsou vypsány možné dopady nového konceptu solventnosti na pojistný trh a možné dopady na hospodaření pojišťovny.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses