Teorie a praxe řešení fúze obchodní společnosti vybrané problémy - Beldíková, Jana (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou fúze v českém prostředí. Po samotném úvodu následuje kapitola, která obsahuje krátké nastínění vývoje fúzí a motivy pro vznik fúzí. Dále zde nalezneme charakteristiky jednotlivých přeměn obchodních společností a akvizic. Práce obsahuje také kapitolu zabývající se fúzemi podle mezinárodních standardů, která popisuje především vývoj standardu IFRS 3 (IAS 22). Další částí této práce je teoretický pohled na fúze dle právních, účetních a daňových předpisů. Na teoretickou část navazuje praktický příklad, který vychází z reálných dat. Jedná se o fúzi sloučením dvou akciových společností, kterému předchází změna právní formy.