Řízení portfólia projektů ICT Teorie a aplikace v českém bankovním sektoru - Vávra, Ondřej (2009)
Diplomová práce se zabývá relativně novým přístupem k řízení skupiny projektů / programů jako jednoho portfolia, který má své kořeny v obecné Teorii portfolia, jedné ze základních disciplín finančního a investičního managementu. Hlavním cílem diplomové práce na téma Řízení portfolia projektů ICT: Teorie a aplikace v českém bankovním sektoru je v její první části poskytnout teoretickou bázi postihující nejdůležitější poznatky o problematice řízení portfolia projektů ICT se zaměřením na její operativní úroveň, v druhé části pak optimalizovat proces řízení (sub)portfolia projektů ICT na operativní úrovni v útvaru Business Intelligence - samostatné organizační jednotce ve společnosti Komerční banka, a.s. Přínosem práce je zpracování, na Vysoké škole ekonomické v Praze dosud nezpracovaného, mezinárodního standardu, který se této problematice podrobně věnuje. I zapracováním dalších odborných zdrojů se tak k rukám čtenáře dostává materiál pln nových, aktuálních a kvalitních informací o této problematice, které jsou kompatibilní s mezinárodními standardy. Kromě teorie je čtenář obohacen o praktickou ukázku aplikace portfolio managementu ve společnosti Komerční banka, a.s., jedné z nejvýznamnějších bankovních institucí v České republice. Přínos práce pro společnost Komerční banku, a.s., konkrétně pro útvar Business Intelligence, spočívá v identifikaci úzkých míst v procesu řízení (sub)portfolia projektů BI s návrhem jejich optimalizace. Kontraktor