Využití systému hodnocení vlivů na prostředí (EIA) pro koncepce územního ekonomického rozvoje - Březinová, Lucie; Macháček, Jaroslav; Khorel, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Diplomová práce skládá ze tří částí. V první části je vysvětlena problematika EIA a jsou zde uvedeny základní statistiky z let 2003-2007 s ohledem na změny v legislativě v letech 2006 (163/2006) a 2007 (216/2007). V uvedených statistikách je vyčíslen např. celkový počet posuzovaných projektů za jednotlivé roky, počty posuzovaných projektů na MŽP či krajském úřadě. Dále jsou vyčísleny posuzované projekty za jednotlivé kraje s ohledem na odvětvové členění. V druhé části je vysvětlena problematika týkající se územního plánování - definice územního plánování, nástroje územního plánování, cíl územního plánování a legislativa a orgány činné v územním plánování. Poslední úsek práce je věnován významu systému EIA (který se v podmínkách ČR zabývá pouze projekty a činnostmi) pro územní plánování. Jsou zde vyzdviženy přínosy EIA pro koncepce územního rozvoje. Rozlišení systému EIA pro projekty a pro územní koncepce.
Vedoucí práce: Jaroslav Macháček
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; životní prostředí; územní plánování; diplomové práce; environment; spatial planning; master's theses