Trade Effects of the East Enlargement in the CEECs - Polášek, Petr (2009)
Diplomová práce analyzuje dopady východního rozšíření EU na toky zboží ve čtyřech středoevropských zemích. Úvod obsahuje stručnou charakteristiku východního rozšíření a řady s ním spojených ekonomických dopadů. Poté se práce zaměřuje na efekty vytváření a odklonu obchodu (trade creation and trade diversion), nejprve diskuzí tradiční teorie celních unií a poté vysvětlením následně použité metody odhadu - gravitační model (gravity model) aplikovaný na panelová data dovozů do EU15 a České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska. Výsledky poukázaly na citlivost vzhledem ke specifikaci modelu a estimační metodě a ve výsledku byl zvolen model zohledňující čtyři zdroje heterogenity (čas, pár zemí, země dovozu a země vývozu). Na základě výsledků tohoto modelu bychom mohli očekávat významné zvýšení dovozů z Evropského hospodářského prostoru do zahrnutých středoevropských zemí, nicméně v souhrnu se nedá očekávat žádný významný odklon obchodu se zbytkem světa. Poslední část práce obsahuje popis skutečného vývoje obchodních toků, zejména teritoriální a komoditní struktury a zjevných komparativních výhod.