Přechod malé organizace ve střední - management změn v oblasti řízení pracovního výkonu - Červinková, Hana (2009)
Tato diplomová práce pojednává o problematice změn v oblasti lidských zdrojů a řízení pracovního výkonu souvisejících s fyzickým růstem organizace. Zaměřuje se především na malé a střední podniky. V první části jsou uvedena teoretická východiska firemního růstu, managementu změn a specifikace malých a středních podniků, včetně rozdílů v oblasti řízení lidských zdrojů. Druhá část této práce se věnuje praktickým poznatkům v oblasti změn souvisejících s růstem organizace. Na příkladech dvou konkrétních firem jsou popisovány různé přístupy k implementaci změn v rámci řešení růstových problémů. Každá z popisovaných firem zaznamenala opačný vývoj, a to v závislosti na způsobu realizace změn. První z firem se dále rozvíjí v rámci již střední organizace, druhá zaznamenala úpadek. Součástí této části práce je také analýza příčin úspěchu či neúspěchu těchto firem při zvládání růstových problémů.