Historie a vývoj umělé inteligence - Kraitz, Petr (2008)
Práce popisuje relativně krátkou historii oboru umělé inteligence, obsahuje základní překážky a výzvy, kterým pracovníci na odborných pracovištích čelili a čelí, stejně jako popis metod jak se s výzvami utkat a nástin možného budoucího vývoje. Cílem práce nebylo podat vyčerpávající obraz oboru umělé inteligence, nýbrž seznámit čtenáře s novým zajímavým oborem, jeho zakladateli a pokračovateli, základními přístupy a obory které se tématu dotýkají.