Využití nástroje Informatica v datovém skladu a optimalizace ETL procesů - Adámek, Karel; Pour, Jan; Derfler, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou ETL vývoje v rámci Business Intelligence řešení. Analyzuje širší portfolio aplikací podporujících ETL vývoj, poskytuje přehled jejich základních charakteristik. Detailní analýze podléhá dvojice vybraných nástrojů, jejichž funkčnost je demonstrována na vývoji reálných transformací. Dále jsou analyzovány výhody a možná rizika přechodu na vyšší verzi produktu PowerCenter společnosti Informatica. Podstatná část práce se zabývá optimalizačními postupy, které jsou aplikovány do reálného provozu datového skladu a jsou analyzovány jejich přínosy z hlediska úspory strojového času. Cílem práce je poskytnout detailní pohled do nástrojů ETL, tvorby samotných ETL transformací a v neposlední řadě také způsoby optimalizace ETL transformací. Diplomová práce si klade za cíl vyřešit problematiku výběru vhodného ETL nástroje a to nejen z pohledu ETL vývojáře v podobě detailního porovnání použitelnosti dvojice nástrojů, ale i z pohledu managementu v podobě obecného přehledu, základních charakteristik a porovnání širšího portfolia ETL nástrojů. V rámci detailnější analýzy sady nástrojů Informatica PowerCenter by měla poskytnout odpovědi na otázky: "Jaké výhody přináší upgrade Informatica PowerCenter řady 7 na řadu 8?" nebo "Jaké problémy může tento upgrade způsobit a jak je řešit? Část věnovaná optimalizaci si klade za cíl poskytnout náhled do základních optimalizačních procedur uvnitř datového skladu a porovnání jejich přínosů. Paralelně s analytickou částí bude probíhat i tvorba praktické části diplomové práce, která spočívá ve vývoji reálně používaných ETL transformací a v optimalizaci vybraných ETL transformací datového skladu. V úvodu se diplomová práce soustřeďuje především na analytickou činnost spočívající v průzkumu produktů, které udávají trend v o
Druhá analytická fáze se zaměřuje na optimalizační procedury. Poznatky získané v této části jsou následně využity v praxi, včetně příslušné závěrečné analýzy přínosů těchto procedur. Diplomová práce se také pokouší nastínit alespoň okrajově budoucí vývoj v oblasti ETL. Její hlavní přínosy tkví v poskytnutí nejen uceleného přehledu ETL nástrojů, ale i v detailní analýze kladů/záporů dvojice vybraných produktů. Práce poskytuje odpovědi na otázky formulované v úvodu a spojené s přechodem na vyšší verzi produktu PowerCenter. Analýza optimalizačních postupů umožnila provést optimalizaci 29 ETL transformací a byla prokázána jejich vysoká účinnost.
Vedoucí práce: Jan Pour
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses