Multikulturalismus v mezinárodních vztazích. Případová studie Francie a Velká Británie - Karstová, Jana (2009)
Diplomová práce se věnuje tématu multikulturalismu ve Francii a ve Velké Británii. Tyto dvě srovnávané země mají k multikulturalismu velmi odlišný, v některých záležitostech opačný přístup. Práce se zabývá přístupem těchto dvou zemí a jejich rozdíly. V první části práce je obecná charakteristika koncepce multikulturalismu, v druhé je analýza každé ze zkoumaných zemí. Analýza je zaměřena jak na historické tradice a hodnoty ovlivňující přístup k multikulturalismu, tak na současnou situaci, každodenní život v těchto zemích ovlivňovaný multikulturalismem a na vývoj do budoucnosti. Třetí část práce je věnována multikulturalismu ve vzdělávací praxi a školství, protože školství je jednou z nejdůležitějších oblastí pro začleňování imigrantů do většinové společnosti. Tři srovnávací studie se věnují výuce jazyků ve školách ve Francii a ve Velké Británii, předmětu občanské výchovy a jeho osnovám ve školách v zemích a politickému rozhodování a jeho prioritám se zaměřením na vzdělávací systém.