Contemporary economic development of Czechia, Hungary, Poland, Slovakia and Slovenia - Turek, František (2009)
Diplomová práce interpretuje průběh současného ekonomického vývoje v Česku, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku, přičemž se zaměřuje na komparaci vývoje vybraných makroekonomických indikátorů, a zároveň se snaží vyzdvihnout hlavní faktory, které ekonomický vývoj významně ovlivňují. Podle struktury práce jsou nejprve identifikovány některé geografické, demografické, sociální a regionální atributy oblasti. Stručným přiblížením procesu transformace na tržní hospodářství se práce přesouvá k chronologicky uspořádané charakteristice vlastního ekonomického rozvoje států. Hlavní období zájmu začíná etapou 2003-2007, zatímco rokem 2008 a stručnými prognózami budoucího vývoje v oblasti se diplomová práce zabývá samostatně. Závěrečnou kapitolou je nejprve zrekapitulován stav procesů přijímání eura a poté je posuzováno aktuální plnění konvergenčních kritérií v zemích, které k 1. 1. 2009 euro dosud nepřijaly.