Contemporary economic development of Czechia, Hungary, Poland, Slovakia and Slovenia - Turek, František; Abrhám, Josef; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Diplomová práce interpretuje průběh současného ekonomického vývoje v Česku, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Slovinsku, přičemž se zaměřuje na komparaci vývoje vybraných makroekonomických indikátorů, a zároveň se snaží vyzdvihnout hlavní faktory, které ekonomický vývoj významně ovlivňují. Podle struktury práce jsou nejprve identifikovány některé geografické, demografické, sociální a regionální atributy oblasti. Stručným přiblížením procesu transformace na tržní hospodářství se práce přesouvá k chronologicky uspořádané charakteristice vlastního ekonomického rozvoje států. Hlavní období zájmu začíná etapou 2003-2007, zatímco rokem 2008 a stručnými prognózami budoucího vývoje v oblasti se diplomová práce zabývá samostatně. Závěrečnou kapitolou je nejprve zrekapitulován stav procesů přijímání eura a poté je posuzováno aktuální plnění konvergenčních kritérií v zemích, které k 1. 1. 2009 euro dosud nepřijaly.
Vedoucí práce: Josef Abrhám
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; Slovinsko; Polsko; Slovensko; Česko; Maďarsko; euro; diplomové práce; Slovenia; Poland; Slovakia; Czechia; Hungary; euro; master's theses