Projekty spolupráce soukromého a veřejného sektoru (PPP) v zemích Visegrádské čtyřky - Slánská, Marie (2009)
Diplomová práce se zabývá problematikou PPP projektů (Public Private Partnership) v zemích Visegrádské čtyřky. Termín PPP je možné jednoduše přeložit jako spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Základním cílem spolupráce je zajistit veřejnou infrastrukturu a veřejné služby. První část práce stručně charakterizuje země Visegrádské čtyřky, snaží se vysvětlit podstatu a přínosy PPP a informuje čtenáře o hlavních zemích a sektorech, v jakých se s PPP projekty nejčastěji setkáváme. Jádrem práce je čtvrtá kapitola, která na základě kritérií (legislativa, institucionální zabezpečení, metodiky a realizované projekty) analyzuje země V4 a snaží se vyhodnotit, zda mají uvedená kritéria vliv na implementaci a počet PPP projektů v daných zemích. V závěru práce je poukazováno na možnosti využití PPP projektů v době finanční krize, neboť mohou pomoci státům financovat služby nebo infrastrukturu, na kterou by z vlastních zdrojů neměly peníze.