Globální trendy vývoje přímých zahraničních investic - Homolová, Klára (2009)
V úvodní části se tato práce zabývá důvody, které motivují firmy pro investování v zahraničí a také riziky, která jsou obecně s mezinárodním podnikáním i přímo s přímými zahraničními investicemi (PZI) spojená. Hlavní náplní práce je pak charakteristika současných globálních trendů vývoje PZI, a to z několika úhlů pohledů - všeobecného, teritoriálního, sektorového či z hlediska politik států v oblasti ovlivňování PZI. Zkoumán je rovněž vliv současné finanční krize na PZI. Jednotlivé problémy jsou dokumentovány na praktických příkladech.