Úloha účetních informací v řízení finanční výkonnosti - Halíř, Zbyněk (2009)
Cílem této práce je zhodnotit úlohu finančního a manažerského účetnictví v řízení finanční výkonnosti s následným srovnáním obou účetních systémů. Ze škály měřítek, která indukují vývoj výkonnosti, práce volí měřítka založená na účetním výsledku hospodaření. Za základní přístup bylo zvoleno pojetí finanční výkonnosti v amerických Všeobecně uznávaných účetních zásadách (US GAAP), jejichž dikce je v základních otázkách měření výkonnosti srovnávána se zněním Mezinárodních účetních standardů / Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IAS/IFRS) a české účetní legislativy. Dále práce pojednává o manažerském pojetí finanční výkonnosti a její úloze v systému řízení. V závěru jsou teoretická východiska zkonfrontována s jejich praktickou aplikací. Srovnání bylo provedeno na příkladu řízení finanční výkonnosti ve společnosti Škoda Auto, a.s.