Analýza fungování institutu exekutorů v České republice - Zatloukalová, Jana (2009)
Diplomová práce se prioritně snaží zhodnotit ekonomické důvody pro existenci exekutorů ve srovnání se státními soudními vykonavateli. Dále analyzuje pravomoci exekutorů při výkonu exekutorské činnosti a jejich zneužívání na reálných příkladech. V neposlední řadě zkoumá státní regulace tohoto institutu. Cílem práce je nalezení úspěšného způsobu dodržování věřitelských práv z hlediska přístupu obecné ekonomické teorie.