Regionální diferenciace EU - Petrová, Barbora (2009)
Cílem diplomové práce je rozbor regionální diferenciace na území Evropské unie. Práce je zaměřena na regionální a strukturální politiku EU (její vznik, vývoj, cíle a nástroje) a především na demografickou a ekonomickou diferenciaci v EU. Demografická diferenciace je vymezena pomocí přirozeného přírůstku obyvatel, migračního salda a struktury osídlení. Pro ekonomickou diferenciaci je použito ukazatelů jako je HDP na obyvatele, míra zaměstnanosti a míra nezaměstnanosti.