Srovnání stylů řízení Arménských a Českých manažerů a podnikové kultury - Tadevosyanová, Luiza (2009)
Mezinárodní společnosti se dostávají do kontaktu s množstvím různých národních kultur. Jde zejména o vlastní spolupracovníky (zaměstnance) a vnější partnery (zákazníky, dodavatele) místních firem a organizací, tedy příslušníky cizích kultur, jejichž hodnotové preference a vzory jednání jsou odlišné. Mezinárodní problémy řízení lze pak formulovat jako zvládání multikulturního kontextu a formování podnikové kultury v jeho rámci.