Teoretické a praktické aspekty řízení kurzového rizika ve středně velké firmě - Janová, Zuzana (2009)
Diplomová práce je zaměřená na problematiku řízení kurzového rizika ve středně velkém exportně orientovaném podniku. V teoretické části práce je vysvětlena podstata a vznik kurzového rizika a shrnut postup jeho řízení s důrazem na specifika středně velkých podniků. Dále jsou představeny vybrané zajišťovací techniky a nástroje a s využitím dostupných statistik a analýz jsou ukázány hlavní výhody a nevýhody zajištění. Pro praktickou aplikaci uvedených teoretických poznatků jsou použita reálná data poskytnutá středně velkou firmou. Na základě analýzy finančních a účetních výkazů společnosti jsou identifikována konkrétní rizika spojená s výkyvy měnového kurzu. Nakonec jsou uvedena konkrétní doporučení pro management společnosti, která by mohla vést ke snížení devizové expozice a zmírnění dopadů změn měnového kurzu na hospodaření podniku.