Postavení jaderné energetiky v Evropě (zvláštní zaměření na Francii) - Rožníčková, Lucie (2009)
Diplomová práce se zabývá postavením jaderné energetiky v Evropě. Cílem práce je analyzovat aktuální situaci jaderné energetiky v Evropě, vymezit přínosy a limity jaderné energetiky a na příkladu francouzské energetiky nalézt doporučení pro zlepšení situace jaderné energetiky v evropském prostoru. Odvětví jaderné energetiky zažívá v současnosti novou etapu, tzv. "jadernou renesanci". Evropské země přehodnocují postoje a řada zemí se již rozhodla pro obnovu jaderných elektráren či výstavbu nových. Jaderná energie je nejvýhodnějším řešením pro členské země Evrospké unie, protože snižuje vnější energetickou závislost a zároveň pomáhá ve snižování emisí skleníkových plynů. V souvislosti s novou etapou jaderné energie došlo k návrhu českého předsednictví k zřízení "Společenství pro jadernou bezpečnost", která má sjednotit bezpečnostní úroveň členských zemí a zintenzivnit vzájemnou spolupráci. Francie představuje světovou velmoc v odvětví jaderné energie s 58 jadernými elektrárnami. Efektivně fungující organizace a společnosti v odvětví jaderné energetiky, výborné výsledky jaderného výzkumu, výstavba jaderných úložišť, realizace recyklace vyhořelého jaderného paliva a silná podpora vlády pomohly Francii stát se světovou špičkou v oboru. Na příkladu francouzské jaderné energetiky lze nalézt čtyři základní doporučení pro ostatní evropské státy: vládní podpora, efektivně fungující výzkumné instituce, globální spolupráce mezi všemi subjekty podílející se na tvorbě jaderné energetiky v zemi a aktivní účast na mezinárodní spolupráci v odvětví jaderné energie. I přes stále vysoké počáteční investice na celou realizaci výstavby jaderné elektrárny má jaderná energetika perspektivní budoucnost.