Vzájomné súvislosti úrokových sadzieb a menového kurzu na príklade vybraných krajín - Mihalik, Miroslav (2009)
Práce se zabývá problematikou vztahu měnového kurzu a úrokového diferenciálu. Úvodní část stručně charakterizuje měnový kurz jako makroekonomickou veličinu, která v konkrétní praxi vystupuje v podobě různých systémů měnového kurzu. Následně je teoreticky rozebrán princip nekryté úrokové parity a dynamika tohoto procesu jako i mezinárodní Fischerův efekt. V analytické části je zkoumaný vztah úrokových měr a měnového kurzu v různých podmínkách kursových režimů v krajinách Dánsko, Norsko, Švédsko a Slovensko. Pomocí grafické analýzy prostřednictvím výpočtu teoretického kurzu na základe nekryté úrokové parity a indexu odchylek kurzu je zhodnocená nekrytá úroková parita. Mezinárodní Fischerův efekt je testován na grafu změny měnového kurzu v závislosti na úrokovém diferenciálu. Za grafickou analýzou následuje analýza pomocí lineární regrese. Následně pomocí VAR modelu zjistíme nejen závislost měnového kurzu na úrokovém diferenciálu ale i to, jestli nějak závisí úrokový diferenciál na měnovém kurzu.