Organizační struktury útvarů lidských zdrojů - Míšková, Lenka (2009)
Diplomová práce se zabývá strukturou personálních útvarů. Cílem práce je zjistit, jakou roli ve společnostech hraje útvar lidských zdrojů, zda je transformován, jaké hlavní důvody k tomu vedou a jakým způsobem je útvar nově strukturován. Důraz je kladen na model HR Business Partnership a jeho tři složky, kterými jsou HR Business Partner, centra sdílených personálních služeb a expertní centra. Analyzována a porovnávána jsou jednak sekundární data, jednak informace získané na základě rozhovorů s manažery vybraných společností