Právní úprava auditu v České republice a mezinárodní harmonizační procesy - Ciprovská, Jana; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Diplomová práce popisuje současnou právní úpravu auditu v České republice. Celá práce je rozčleněna do pěti kapitol. V první kapitole je vymezen pojem audit, je zde stručně nastíněn jeho vývoj, příčiny jeho rozvoje a cíle, které by měl naplňovat. Druhá kapitola je věnována problematice etiky v auditorské profesi, která je upravena především v Etickém kodexu. Jsou zde popsány základní principy, které musí být všemi auditory dodržovány. V souvislosti s tímto jsou naznačeny různé situace, do nichž se mohou auditoři dostat a jež mohou vést k ohrožení těchto základních principů. Třetí kapitola popisuje historický vývoj právní úpravy auditu v České republice, a to počínaje rokem 1989 až po současnost. Část této kapitoly se věnuje také vymezení účetních jednotek, které jsou povinny mít svou účetní závěrku ověřenu auditorem. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na velmi aktuální téma, kterým je implementace Směrnice 2006/43/ES do právního řádu České republiky prostřednictvím zákona č. 93/2009, o auditorech. Struktura této kapitoly je v podstatě shodná jako struktura nového zákona, neboť je členěna do několika subkapitol, jež odpovídají jednotlivým hlavám zákona. Poslední kapitola je věnována profesním předpisům, které musí být dodržovány auditory při výkonu jejich auditorské činnosti. Těmito předpisy jsou mezinárodní auditorské standardy vydávané Radou pro mezinárodní auditorské a ověřovací standardy. Závěr kapitoly se soustřeďuje na projekt zvýšení srozumitelnosti, v souvislosti s kterým dochází k úpravě jednotlivých mezinárodních auditorských standardů tak, aby došlo k zlepšení jejich srozumitelnosti a také k jejich jednotné aplikaci.
Vedoucí práce: Jaroslava Roubíčková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; audit; diplomové práce; auditing; master's theses