Postavení Jihovýchodní Asie ve světové ekonomice a problémy jejího ekonomického rozvoje na prahu 21.století - Surový, Václav (2009)
Práce se zabývá současným postavením jihovýchodní Asie ve světovém hospodářství. První část se týká nedávného ekonomického vývoje jihovýchodní Asie, přičemž značný důraz je kladen na popis asijské finanční krize z roku 1997, která podstatným způsobem ovlivnila vývoj subregionu i v následujících letech. Část následující se zaměřuje na problémy ekonomického rozvoje související s kvalitou institucionálního prostředí a s integrací v rámci ASEAN a dále problémy sociálně přírodní. Poslední část se zabývá vývojem vztahů subregionu s USA, Japonskem a Čínou a hodnotí současnou pozici jihovýchodní Asie ve světové ekonomice na základě jejího srovnání s dalšími asijskými subregiony.