Kurzové riziko a možnosti jeho řízení v exportní firmě - Sedláček, Václav (2009)
Práce popisuje proces řízení kurzového rizika v exportní firmě. Po počátečním přehledu základních pojmů teorie měnového kurzu je práce zaměřena na determinaci měnového kurzu a na základní metody predikce měnového kurzu -- fundamentální, technickou a psychologickou analýzu. Následují další kroky v procesu řízení kurzového rizika se zaměřením na analýzu devizové pozice firmy (zejména na její kvantifikaci) a na instrumenty využívané k zajištění se proti kurzovému riziku (zejména měnové deriváty). Na závěr je v práci shrnut průběh finanční krize 2008/09 s ohledem na jeho ovlivnění kurzu české koruny k euru.