Cestovní ruch a kultura, hlavní konkurenční výhody České republiky - Raabová, Tereza, 1982- (2006)
Práce zdůrazňuje vzájemný vztah cestovního ruchu a kultury, jejich význam pro společnost a ekonomiku ČR. Na základě srovnání s dalšími zeměmi EU vyplývá, že Česká republika má významný potenciál, aby stavěla svou konkurenční výhodu na kultuře a cestovním ruchu. Práce vysvětluje metodiku kvantifikace ekonomických přínosů obou odvětví, včetně multiplikačních efektů. Zvyšování konkurenceschopnosti ČR jako turistické destinace zajišťuje státní agentura CzechTourism, v oblasti kultury však neexistuje systematická koncepce propagace v zahraničí. Kromě větší finanční podpory obou sektorů by měla vláda klást důraz na spolupráci Ministerstva kultury a Ministerstva pro místní rozvoj ČR, ale i dalších institucí na všech úrovních veřejné správy.