Finding groups of the similar variables with statistical software SAS and SPSS - Marková, Monika; Řezanková, Hana, 1956-; Húsek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2009)
Diplomová práce se zaměřuje na porovnání možností statistických programových systémů SAS a SPSS v oblasti faktorové a shlukové analýzy a vícerozměrného škálování. Jde o metody, pomocí nichž lze identifikovat skupiny podobných statistických znaků (proměnných). Zjištěné vazby mezi proměnnými mohou sloužit ke snížení rozměru vektorů hodnot, které charakterizují jednotlivé sledované objekty (statistické jednotky), což usnadňuje aplikaci dalších vícerozměrných metod, například regresní či diskriminační analýzy. Při shlukové analýze a vícerozměrném škálování je jedním ze způsobů zjišťování podobnosti proměnných zkoumání jejich závislosti. Zatímco základem pro faktorovou analýzu je vyjádření vztahu mezi dvěma proměnnými pomocí kovariance, případně Pearsonova korelačního koeficientu, pro shlukovou analýzu a vícerozměrné škálování lze použít i koeficienty pořadové korelace, případně jiné míry. Práce vychází především ze syntaxe příkazů vybraných procedur implementovaných v systémech SAS a SPSS. Je vysvětlován význam jednotlivých parametrů každého příkazu a jejich dílčích specifikací. Na základě analýzy reálných dat jsou pak porovnávány výsledky získané pomocí různých typů analýz. V závěru jsou zhodnoceny možnosti systémů SAS a SPSS při aplikaci sledovaných typů analýz, je poukázáno na jejich výhody i nevýhody. Pozornost je věnována například způsobům zadávání analýz, kvalitě výstupů a množství dílčích metod nabízených při daném typu analýzy.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: statistické a pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; shluková analýza; faktorová analýza; diplomové práce; cluster analysis; factor analysis; master's theses