Bretton-woodský měnový systém - Erlichová, Linda; Kovář, Martin, 1965-; Tumis, Stanislav, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Tato diplomová práce analyzuje jeden z historicky nejvýznamnějších měnových systémů - Bretton-woodský měnový systém, který ovlivńoval mezinárodní měnové vztahy mezi lety 1944-1971. Tento systém byl výsledkem spolupráce především mezi Spojenými státy a Velkou Británií, přesto že se jednání účastnilo velké množství dalších zemí, ve skutečnosti se zde však projevila naprostá mocenská a ekonomická převaha Spojených států. Výsledkem konference v Bretton Woods bylo také založení Mezinárodního měnového fondu a Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj. Bretton-woodský systém byl systémem zlaté devizy a systémem vázaných měnových kurzů s centrální měnou - americkým dolarem, jehož hodnota byla odvozena od jeho zlatého podílu. Systém fungoval v zásadě bez problémů do konce 50. let, kdy začala centrální zamě systému - Spojené státy - vykazovat dlouhodobé deficity. V následujícím období se důvěra v udržitelnost systému stále snižovala a útoky spekulantů neustále rostly. Problémy systému narůstaly a proto se na začátku 70. let spojené státy rozhodly od něj ustoupit. Práci jsem rozdělila na dvě části. V první, teoretické, která zahrnuje druhou kapitolu, se věnuji základním teoretickým pojmům a charakteristikám systému. Pokusím se nastínit základní charakteristiky pevných a plovoucích měnových kurzů a a historických systémů založených na přítomnosti zlata v oběhu. Ve druhé, praktické části analyzuji Bretton-woodský systém v praxi historického vývoje. Praktická část je rozdělena na 3 logické podkapitoly: faktory a historické okolnosti předcházející jeho vzniku, dále kapitola zabývající se jeho vývojem v období, kdy byl relativně úspěšný, a kapitola zabývající se zánikem systému a hledání příčin tohoto zániku. V závěru se pak pokusím o syntézu nejdůležitějších poznatků vyplývajících z této
Vedoucí práce: Martin Kovář
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses